Er portvin og sherry det samme?

Er portvin og sherry det samme?

Portvin og sherry er to populære vine, der ofte forveksles med hinanden. Selvom de begge er vine, er der nogle bemærkelsesværdige forskelle mellem dem, både i smag og produktionsmetoder. I dette blogindlæg vil jeg udforske forskellene mellem portvin og sherry, samt nogle sjove fakta om hvert produkt.

Forskelle mellem Portvin og Sherry

Portvin er en sød, tungvin med en stærk smag. Den er lavet af druer fra Douro-dalen i det nordlige Portugal og tilsat druesprit for at øge alkoholprocenten. Portvin kommer i forskellige varianter, herunder ruby, tawny, vintage og late-bottled vintage. Den er kendt for sin holdbarhed, og en god portvin kan lagres i årtier uden at miste sin smag.

Sherry er en lysere, tør vin, der kommer fra Spaniens Jerez-region. Sherry er en oxidative vin, hvilket betyder, at den udsættes for luft under produktionen og bliver oxideret. Dette giver sherryen sin karakteristiske smag og aroma. Der er flere forskellige stilarter af sherry, inklusive fino, manzanilla, amontillado og oloroso.

En anden stor forskel mellem portvin og sherry er produktionsmetoden. Portvin produceres ved at tilsætte druesprit til vinen for at stoppe gæringen og bevare sukkeret i druerne. Dette øger alkoholprocenten og skaber den karakteristiske smag og konsistens i portvinen. Sherry produceres derimod ved at lade vinen oxideres og udsættes for luft i et system af tønder, kaldet solera-systemet. Dette giver sherryen sin karakteristiske smag og aroma.

Nedenfor er kan du læse nogle fakta omkring portvin og sherry:

Fakta om Portvin

 • Portvin blev opfundet i det 17. århundrede i Portugal. Det siges, at briterne opdagede portvin, da de havde problemer med at bevare vin, når de sendte den fra Portugal til England. De begyndte at tilsætte brændevin til vinen for at bevare den længere.
 • Den ældste kendte portvin i verden er en 1760er årgang fra Ramos Pinto.
 • Portvin er opkaldt efter byen Porto i Portugal, hvor de fleste af portvinshusene er beliggende.
 • Portvin er ofte serveret som en dessertvin, men kan også parres med oste og chokolade.

  Fakta om Sherry

  • Sherry har eksisteret siden det romerske imperium og var populært blandt de mauriske herskere i Spanien.
  • Sherry er opkaldt efter byen Jerez i Spanien, hvor den er produceret.
  • Sherry er kendt for sin holdbarhed og kan lagres i mange år uden at miste sin smag.
  • I Spanien serveres sherry ofte som en aperitif, og den kan også parres med tapas og andre spanske retter.
  • Sherry er også brugt i madlavning, især i traditionelle spanske retter
   Tilbage til blog

   Vil du være en del af vores nyhedsbrev?

   Vi skriver til dig, når vi har en nyhed, vi gerne vil dele med dig. Vi takker for din støtte og værdsætter enhver tilmelding til vores nyhedsbrev.