Hvad er portvin?

Hvad er portvin?

Så mange forskellige varianter af portvine, men hvad betyder de egentlig?

Det skal Portvinsflasken forsøge at gøre dig klogere på med dette blogindlæg! 

Lad os starte med den de fleste kender - Tawny

Hvad er en Tawny?

En Tawny er den variant man nok er stødt på de fleste gange i portvins regi. Det er et super godt bud på en dejlig behagelig oplevelse. Den går til de fleste anledninger og er en rigtig god all around portvin. Det er klart at der også findes dårlige bud på en tawny, men her hos Portvinsflasken, går man altså ikke galt i byen, hvis man bestiller sådan en. En tawny oversat til dansk betyder brunlig eller gulbrun, hvilket er præcis den farve man ser i glasset, når der bliver hældt op. Den klassiske Tawny er for det meste et mix af forskellige årgange. De bliver lagret på mindre egetræsfade hvilket giver den effekt, at vinen iltes langt hurtigere end ved lagring i store fade. Og af denne grund er vinen klar til servering lige ved aftapning - MUMS. 

Hvad er en 10 year tawny?

Der findes også de lidt mere ekstravagante Tawny. De er med lidt mere alder på og blandes også fra flere årgange. Det årstal der står på flasken forklarer hvornår vinen er blevet tappet. På disse Tawnys er det den gennemsnitlige alder samt tappeåret på flasken det bliver angivet.

Denne type tawny går fra 10, 20, 30 og i nogle tilfælde helt op til 40-års. Her er det klart, at jo ældre vinen er, jo dyrere er den og jo bedre er den. De Tawnys i kan finde på Portvinsflasken, er alle ekstremt gode, og bliver kun bedre, jo flere år den har på bagen!

Late Bottled Vintage

Hvad er en Ruby, LBV og Vintage port?

På den anden banehalvdel har vi Ruby. Det er også en super god portvin. Den klassisk Ruby er portvin fra et enkelt år. Her lagrer vinen blot 2-3 år på de lidt større egetræsfade, inden den får lov til at blive tappet på flaske, og så er den ellers drikkemoden og klar til at blive nydt. En Ruby portvin er meget mere Mørkerød i glasset som vi kender det fra en ganske almindelig rødvin. Dog har den et lækkert strejf af sødme og bær. Et SUPER godt bud på en portvin, hvis man ikke er så meget til Tawny (Karamel, nødder, kakao noter).

Er man vild med Ruby og ønsker at få lidt mere kvalitet i glasset, så kan man med glæde købe en Late Bottle Vintage, som bliver det nyeste skud på stammen her på www.portvinsflasken.dk. LBV som den bliver kaldt, ligger på fad i 4-6 år inden den får lov til at blive tappet. På en LBV bliver både høståret og tappeåret vist på flasken, hvilket giver den lidt mere ikoniske oplevelse. Derudover kommer de ofte med en fin æske, som bare giver vinen et fedt touch. 

Nu kommer vi til den seje storebror, som bare vil frem i verden. Vintage port produceres kun i de bedste og fineste årgange. Den lagrer på egetræsfade i 2-2,5 år, inden den bliver tappet, og her har vi med en vin at gøre, som kun bliver bedre år for år. Så kan du holde fingrene fra den (vi ved det er svært :D), så har du altså et ekstremt godt glas portvin her. Ligesom med Late Bottle Vintage bliver både høstår og tappeår fremvist på flasken, og her får du selvfølgelig typisk også en lækker æske med. Hvad er en Rosé Portvin?

Den har vi skrevet om i et tidligere blogindlæg, så den gider vi ikke at plage jer med endnu engang :) https://portvinsflasken.dk/blogs/portvinsflaskens-blog/quinta-do-tedo-rose-portvin 

Vi håber det gav mening og at i blev tørstige! (Det gjorde vi) 

Mads & Nicolai 
Portvinsflasken

Tilbage til blog

Vil du være en del af vores nyhedsbrev?

Vi skriver til dig, når vi har en nyhed, vi gerne vil dele med dig. Vi takker for din støtte og værdsætter enhver tilmelding til vores nyhedsbrev.