Hvor kommer Portvin fra?

Hvor kommer Portvin fra?

Portvin har sin oprindelse i Portugal, mere præcist fra området Douro. I Dette område bliver druerne kultiveret i et klima med enormt høje temperaturer om sommeren, og kulde om vinteren. Douro området ligger beskyttet i et bjergrigt landskab, som sikrer at den kolde luft fra Atlanterhavet har svære ved at trænge ind i dalen.

Portvin er en beskyttet titel, ligesom man kender det fra en flaske Champagne. Det betyder med andre ord, at man kun må kalde det for en portvin, hvis vinen kommer fra Douro dalen i Portugal.

Området 

Inden Douro området bliver præsenteret, er der nedenfor et billede fra en af mine turer til området.

Området er verdens ældste vinregion, som har sin oprindelse tilbage til Englands stormagtstid som kolonimagt, og derfor har nogle af de ældste huse engelske navne og rødder såsom Taylor, Croft, Grahams med flere. Dengang blev vinen rullet fra vingården og ned til floden Ribera del duero. Her blev vinen trillet ombord på en træbåd og sejlet til havnebyen Porto (se nedstående billede, hvor to træbåde ligger i Porto). Herfra blev den fragtet til resten af verdenen.

Gammel båd Porto

Nedenfor er et billede fra en af mine turer til Doruo dalen. Billedet er taget fra en sejlbåd, som er en fantastisk måde at bevæge sig rundt i det bjergrige landskab på.

Billede på Ribera del Douro

Kort om Gaia

Den dag i dag bliver en stor del af portvinen stadig fragtet til Porto, hvor de bliver opbevaret i bydelen Gaia. Dette skyldes at klimaet i Porto er noget køligere grundet byens placering ved Atlanterhavet og det gør det optimalt til opbevaring af portvin. Det er dog ikke kun portvin som bliver produceret i Douro dalen. Det er også muligt at købe fremragende portugisisk vin fra området og derudover bliver der produceret en stor mængde fantastisk olivenolie.

Her er et billede fra et af mine besøg ved Grahams (Gaia, Porto). Billedet er taget nede i en af deres store opbevaringsrum, hvor flere millioner liter portvin ligger opbevaret. Lige ved siden af dette rum har Graham's familien deres eget private vinopbevaring, som er en stor oplevelse at se. 

 

Ribera del Douro

Douro dalen har fået sit navn fra floden Ribera del Douro, som bugter sig smukt rundt i landskabet. Quinta do Tedo, som er et af husene herpå siden ligger utroligt smukt placeret på en mindre bakke med en fantastisk udsigt udover floden. Udover at de producerer noget af den bedste portvin i verden, har de også en mindre olivenolie produktion samt almindelig bordvin (rødvin og hvidvin).

Her er et par billede fra et af mine besøg ved Quinta do Tedo (Douro Dalen):

Quinta do TedoQuinta do Tedo

 

Kort om høsten

Portvinen bliver høstet på utroligt stejle skråninger, der ofte besværliggør høsten og hjælpen fra maskiner. Derfor bliver en stor del af høsten stadig i dag foretaget manuelt, og dette sikrer også at man passer på naturen (Unesco World Herritage), høsten og vinstokkene  

Her er et billede fra Gaia med udsigt ind mod Porto (Det er her i Gaia at alle de mest kendte portvinshuse opbevarer deres portvin såsom Grahams, Burmeister mm).

 

Anbefalinger til Portugal

Hvis man skal til Portugal er det meget anbefalelsesværdigt at besøge Douro dalen. Dette kan bl.a. gøres ved at booke en guided tour i Porto, hvor man bliver hentet om morgenen og bragt til nogle udvalgte huse. Dette kan også kombineres med en sejltur på floden inde i dalen, hvilket også er en fantastisk oplevelse. Alternativt kan man leje en bil i Porto og kører til Douro området, som ligger omkring en times kørsel fra Porto. Det er dog vigtigt at fortælle, at mange af vejene er smalle og fyldt med skarpe sving – Så hvis man ikke er til den slags vil jeg anbefale en guided tour.

Nedenfor ses to billeder fra et af mine besøg ved Burmester. Begge billeder er fra deres opbevarings rum i Porto.

Burmester i PortoBurmester i Porto

Vi hjælper gerne

Hos PortvinsFlasken står vi altid til rådighed, hvis du har spørgsmål til mere end blot portvin. Derfor vil vi gerne vejlede og rådgive vores kunder, hvis de skal besøge Portugal. Tøv ikke med at tage kontakt til os, vi hjælper gerne.

Her er at billede fra et af mine besøg ved Ferreira - Fantastisk samling af Vintage portvine og Late Bottled Vintage.

Ferreira Porto

For af afrunde dette blogopslag omkring Portugal, Douro og portvin kan det konkluderes at vinen har en fantastisk historie. Denne historie forsøger vi at fange hos Portvinsflasken og udvælge de huse som vi kender og har en stor kærlighed til. Det vil altid være portvin fra den øverste kvalitet som samles her på siden, hvor vi ikke går på kompromis med kvalitet.

Tak fordi du læste med.

Venlig hilsen

Mads

Tilbage til blog

Vil du være en del af vores nyhedsbrev?

Vi skriver til dig, når vi har en nyhed, vi gerne vil dele med dig. Vi takker for din støtte og værdsætter enhver tilmelding til vores nyhedsbrev.