Portvinsdruer

Hvor lang holdbarhed på portvin?

Ja, en portvin kan godt blive for gammel når det kommer til holdbarheden. Spørgsmålet omkring portvin holdbarhed, kræver en god forklaring. Svaret til dette spørgsmål kommer an på hvilken type portvin der er tale om. Altså er det holdbarheden på en vintage, tawny eller noget tredje. Det er kun vintage portvin og Late bottled vintage som har en lang holdbarhed, hvis flasken ikke er åbnet. De kan holde sig i flere år, så fremt at de er opbevaret under de rigtige forhold.

Helt generelt anbefales det at opbevare portvinen på køl, da dette forlænger portvinens holdbarhed. Dette kan enten gøres ved at stille den i et køligt rum uden sollys, eller ved at opbevare din portvin i et vinkøleskab. 

Holdbarheden på Vintage portvin:

Vintage portvin er sammen med Late Bottled Vintage de eneste to portvine som stadig modnes i flasken. Derfor er holdbarheden på en vintage portvin mange år, og i de fleste tilfælde vil det blot blive en større oplevelse desto længere tid den opbevares. Det er dog vigtigt at flasken har de rigtige og gode forudsætninger for langtidholdbarhed, her kan faktorer såsom temperatur, lys og luftfugtighed være afgørende for, om langtidsopbevaring er en god løsning. Er du så heldig at have en vintage portvin som skal åbnes, har den en holdbarhed på 2-3 dage efter åbning. Det er derudover vigtigt at opbevare den på køl efter åbning, hvis man går op i portvin holdbarhed.

10 year tawny

Holdbarheden på Tawny portvin:

Denne portvinstype har en noget længere holdbarhed end vintage portvin efter åbning af flasken. Tawnyen kan nemlig holde sig hele 1-2 måneder efter åbning. Husk at opbevare den på køl efter åbning. Det anbefales ikke at opbevare tawny portvin i flere år, det bliver den ikke bedre af. Den modnes ikke i flasken, og er derfor klar til at blive drukket ved modtagelse.

Se vores Tawny portvin fra Quinta do Tedo her (Vi sælger ikke portvin på webshoppen længere, men tilbyder i stedet for portvin på månedlig basis)

Holdbarheden på Rosé portvin:

Rosé portvinen har en kortere holdbarhed efter åbning end Tawny. Det anbefales maksimalt at opbevare en Rosé portvin på køl i 1 måned. Ligeledes anbefales det ikke at langtids opbevare rosé portvin, da den ikke modnes i flasken og derfor bliver smagsoplevelsen ikke bedre ved opbevaring, tværtimod. Derfor er den klar til at blive åbnet og drukket ved modtagelse. 

Se vores Rosé portvin fra Quinta do Tedo her (Vi sælger ikke portvin på webshoppen længere, men tilbyder i stedet for portvin på månedlig basis)

Holdbarheden på Ruby portvin:

Ruby portvin anbefales en maksimal holdbarhed på en uge efter åbning. Denne portvin kan med fordel opbevares på køl efter åbning. Ruby portvin egner sig heller ikke til langtids opbevaring, og det anbefales derfor at åbne den indenfor en overskuelig tidshorisont.

Se vores økologiske Ruby portvin fra Quinta do Infantado her. (Vi sælger ikke portvin på webshoppen længere, men tilbyder i stedet for portvin på månedlig basis)

Holdbarheden på Late Bottled Vintage

Denne portvin har en relativt kort holdbarhed efter åbning, og det anbefales derfor maksimalt at opbevare flasken på køl efter åbning i maksimalt 1 uge. Late bottled vintage (LBV) kan ligesom vintage portvin opbevares i mange år, så fremt at det er en ufiltreret LBV. Dette skyldes at en flaske LBV modnes i flasken, og hvis årgangen er ung kan den udvikle sig positivt i mange år efter vintage året. 

Se et eksemplar på en fantastisk Late Bottled Vintage her (Vi sælger ikke portvin på webshoppen længere, men tilbyder i stedet for portvin på månedlig basis)

Druerne fra en portvin

Holdbarheden på hvid portvin

Denne skønne variant har en kort holdbarhed efter åbning, og det anbefales derfor at drikke den hvide portvin efter 2-3 uger. Den kan med fordel opbevares på køl, for at forlænge holdbarheden. Hvid portvin egner sig ikke til langtid opbevaring, da den ikke modnes i flasken. 

Se vores mest populære hvide portvin her. (Vi sælger ikke portvin på webshoppen længere, men tilbyder i stedet for portvin på månedlig basis)

Afslutning på portvin holdbarhed 

For at afslutte dette indlæg kan det konkluderes at portvin kan opbevares i meget forskellig tid efter åbning. Det kommer helt an på stilarten, men generelt kan Vintage og Late Bottled Vintage holde sig i kortest tid efter åbning, men i lang tid uden at blive åbnet. Dog har Tawny, Rosé og Ruby en lang holdbarhed efter åbning, men bør ikke langtidsopbevares.

Tilbage til blog

Vil du være en del af vores nyhedsbrev?

Vi skriver til dig, når vi har en nyhed, vi gerne vil dele med dig. Vi takker for din støtte og værdsætter enhver tilmelding til vores nyhedsbrev.