Hvordan laver man en korkprop?

Hvordan laver man en korkprop?

I gamle dag brugte man glas til at lukke en flaske, men i dag anvendes korkproppen til at lukke blandt andet portvin, champagne, gin med mere. I dette indlæg forklares det, hvordan man laver en korkprop, men inden da kommer der her nogle fakta omkring kork.

Der bliver i Portugal høstet omkring 100.000 tons kork hvert år. 70% af korken bliver brugt til korkproppe, mens den resterende del bliver brugt til tøj, smykker og andet. Der bliver produceret 40 millioner korkpropper i Portugal hver eneste dag, så der er en stor sandsynlighed for, at næste gang du åbner en vin kommer korkproppen fra Portugal.

Starten på en korkprop

Høsten på kork starter om sommeren. Her går arbejdere i gang, i store område fyldt med korktræer. De bruger økser til at hugge det yderste lag af korktræet. Dette er et præcisionsarbejde, fordi man ønsker ikke at skærer for dybt og ødelægge træet, da det kun er det yderste lag som bruges til produktionen. Derfor kræver det en skarp økse, og et godt håndværk for ikke at ødelægge produktionen for de kommende år. Når korken er skåret af træet, bliver det transporteret fra marken til korkproducenten.

Kogningen

Efter at korken er ankommet til produktionsanlægget bliver det opbevaret i en mindre periode for, at korken kan tørre ud. Når korken er færdigtørret, bliver det opdelt i mindre portioner og kogt i mindste en time. Dette gør man for at reducere fugtigheden og gør korken mere elastisk. Dernæst tørres korken igen, inden den bliver skåret ud i mindre stykker, og stukket ud i størrelser som en korkprop. Når dette er sket er korkproppen i sin afsluttende fase, og er klar til at blive stukket i en flaske. Det betyder derfor at korken i denne fase bliver transporteret rundt til vinbønderne, som har deres eget udstyr til at fæstne korken i portvinen.

Korkprop

Fordele og ulemper ved en korkprop

Fordele ved at bruge kork

En af fordelene ved at anvende en korkprop er at vinen fortsat kan modne i flasken. Derfor kan det være en fordel for vinproducenten at bruge en korkprop, hvis formålet med vinen er at den kan opbevares i en længere periode for at modne. Hvis intentionen fra vinproducenten derimod er, at vinen blot skal drikkes efter produktion, kan et almindeligt skruelåg være et godt alternativ til kork. Med et skruelåg modnes vinen ikke over tid. En anden fordel ved at bruge kork er, at det er et 100% naturligt produkt fremfor skruelåg af enten plastik eller metal.

Ulemper ved at bruge kork

En af ulemperne ved at bruge en korkprop, er at der kan opstå det man kender som ”prop” i vinen. Dette er kendetegnet ved, at når man dufter til korkproppen efter åbning af en vin vil proppen dufte af mug eller våd kælder. Dette skyldes et kemiskstof kaldet trikloranisol, forkortet TCA, som breder sig i vinen og giver den en dårlig smag. Det er dog også muligt at få ”prop” i en vin med skruelåg, men chancen for dette er meget lille i forhold til en vin med korkprop.

Korktræet

Træet er af sorten Quercus suber L, og det tager omkring 25 år for træet at gro sit første lag af kork, som bruges til korkproduktion. Efter at træet er blevet høstet går der omkring 9 år før, at træet er klar til at blive høstet igen. Korktræet kan blive 9 – 15 meter højt og optil 200 år gammelt. Det er modstandsdygtigt i forskelligartet vejr. Træet har utroligt gode vækstbetingelser i lande som Portugal og Spanien, hvor vejret er meget varmt og tørt om sommeren og mildt om vinteren.

Korktræ bruges til at fremstille korkpropper

Tilbage til blog

Vil du være en del af vores nyhedsbrev?

Vi skriver til dig, når vi har en nyhed, vi gerne vil dele med dig. Vi takker for din støtte og værdsætter enhver tilmelding til vores nyhedsbrev.