Late bottled vintage portvin (LBV)

Alt om Late Bottled Vintage

Late Bottled Vintage også kendt som LBV portvin er produceret fra et enkelt høstår, og er flasket fire til seks år efter høst. I daglig tale kaldes den for LBV, og er af stilarten Ruby portvin. På grund af sin længere lagringstid og produktionsmængde er LBV mere overkommelig prismæssigt end vintage portvin. 

Forklaring på navnet LBV

Navnet Late bottled vintage har en god forklaring. Late skyldes, at en normal vintage portvin lagrer i to år før den hældes på flaske, hvorimod en LBV lagrer i fire til seks år. Så den er altså flasket ’late’ i forhold til en almindelig vintage portvin. Vintage betyder at portvinen stammer fra et enkelt høstår, hvor almindelige tawny, ruby- og rose portvine er et blend imellem flere høstår. En LBV er fra salgsdatoen klar til at blive drukket, den er dog også velegnet til modning i flasken.

Late Bottled Vintage er enten filtreret eller ufiltreret

Filtreret LBV er velegnet til at blive drukket efter udgivelsen, og formålet er i mindre grad videre lagring i flasken. En filtreret LBV danner ikke bundfald, og det er ikke nødvendigt at dekantere vinen før den drikkes.

Ufiltreret LBV er i modsætning til filtreret LBV velegnet til videre lagring, men kan også drikkes efter udgivelsen. En ufiltreret LBV kan ligesom en vintage portvin danne bundfald (crust), og derfor kan vinen med fordel dekanteres.  

Quinta do Crasto late bottled vintage (LBV)

LBV fra Quinta do Crasto

Hvad kan man forvente af en Late Bottled Vintage?

Stilarten er Ruby, og der vil være variationer i smagspaletten fra vintage til vintage. Dog kan man med en LBV forvente en frisk og frugtig portvin. Kvaliteten er et niveau over almindelig ruby portvin, og der er garanti for meget value-for-money i en LBV. En late bottled vintage er med sin friske karakter en god sammensætning til en hovedret eller en dessert.

Læs mere omkring portvins holdbarhed

Quinta do Crasto har igennem årene produceret flere fantastiske late bottled vintage portvine. Hos Portvinsflasken forhandler vi tre LBV-årgange, nemlig 2014, 2015, 2016. Så hvis man kunne tænke sig at prøve kræfter med top kvalitet, er Quinta do Crastos late bottled vintage et rigtigt fornuftigt bud.

Tilbage til blog

Vil du være en del af vores nyhedsbrev?

Vi skriver til dig, når vi har en nyhed, vi gerne vil dele med dig. Vi takker for din støtte og værdsætter enhver tilmelding til vores nyhedsbrev.