Rosé og tawny portvin

De 5 bedste portvinstyper

Portvin har en lang historie og en unik smagsprofil. Den er kendt for sin sødme, kompleksitet og alsidighed. Men vidste du, at der findes forskellige typer portvin? I denne guide vil vi udforske de 5 bedste portvinstyper, som enhver vinelsker bør kende.

1. Tawny portvin

Tawny portvin er kendt for sin farve, der varierer fra rav til dyb mahogni. Denne variation opnås ved at blande vine af forskellige årgange og aldre, hvilket giver tawny sin karakteristiske smag og aroma. Tawny portvine har en nøddeagtig, krydret smag med noter af tørret frugt og karamel. De ældste tawny portvine kan være flere årtier gamle og er ekstraordinært komplekse.

2. Ruby portvin

Ruby portvin er den mest almindelige og unge portvintype. Den har en dyb rød farve og en frugtagtig smag med noter af bær, kirsebær og undertiden krydderier. Ruby portvine er normalt lagret i flasker og er klar til at drikke, hvilket gør dem til en populær valgmulighed for dem, der ønsker at nyde portvin uden at vente i årevis.

3.Vintage portvin

Vintage portvin er topkvalitet og betragtes som den mest prestigefyldte portvintype. Den er lavet kun i ekstraordinære årgange og alder i flasken i mange år. Resultatet er en intens, fyldig vin med komplekse smagsnoter af mørke bær, chokolade og krydderier. Vintage portvine kræver dekantation før servering og kan fortsætte med at udvikle sig i flasken i årtier.

4. Late Bottled Vintage (LBV) portvin

LBV portvin er lavet i en bestemt årgang, men den lagres længere i tønder end ruby portvin. Den er normalt filteret og tappet i flasker, hvilket gør den klar til at drikke. LBV portvine har en fyldig smag med noter af røde og sorte frugter samt krydderier. De er en god mellemvej mellem ruby og vintage portvine i både smag og pris.

Hvid portvin

Mens de fleste portvine er røde, findes der også en skøn variation kaldet hvid portvin. Den er lavet af hvide druesorter og har en gylden farve. Smagsprofilen varierer fra tør til sød, og hvid portvin har noter af citrusfrugter, blomster og nødder. Den kan nydes som en forfriskende aperitif eller bruges i cocktails.

Nu hvor du kender disse 5 forskellige portvinstyper, er det tid til at udforske dem selv. Portvin er ikke kun en fantastisk dessertvin, men det kan også nydes som en aperitif eller endda parres med forskellige retter. Uanset om du er en erfaren vinkender eller bare nysgerrig efter at prøve noget nyt, er portvin en spændende verden at udforske. Så gå ud og opdag din favoritportvinstype!

Tilbage til blog

Vil du være en del af vores nyhedsbrev?

Vi skriver til dig, når vi har en nyhed, vi gerne vil dele med dig. Vi takker for din støtte og værdsætter enhver tilmelding til vores nyhedsbrev.