Tawny portvin

Hvorfor er portvin sødt?

Mange mennesker forbinder portvin forbinder portvin som værende en sød vin. Ofte bliver portvin sat en smule i bås, da den søde smag deler vandene. Dog er de produkter som findes her hos Portvinsflasken længder fra de klassiske portvine, som kan købes i supermarkedet. Denne kvalitet sætter sig i smagen, og derfor er den en anderledes oplevelse at drikke en kvalitetsportvin fremfor en masseproduceret konventionel portvin.

Der findes en naturlig forklaring på den søde smag og det bliver forklaret i dette indlæg.

Derfor er portvin sødt

En stor del af forklaringen på hvorfor en portvin er så sød, skyldes at gæringen stoppes når portvinen har en alkoholprocent på omkring 5-7%. Her tilsætter ønologen en stærk og neutral sprit på 70-80%, som stopper gæringsprocessen. Dette medfører at en stor mængde rørsukker forbliver i vinen, og dette giver portvinen sin karakteristiske sødme.

En portvin er både sød, og har en højere alkoholprocent end almindelige vine. Dette er også en af grundende til at den forbindes med en dessertvin, som nydes efter et måltid. Der kan man kombinere portvin med mange forskellige desserter. Det er dog ikke kun til dessert at portvin kan drikkes, faktisk kan du drikke portvin til både forret og hovedret.

Er en portvin for sød?

Portvin er som bekendt sød, og det er derfor også vigtigt at få afkølet portvinen inden den serveres. Hvis portvinen ikke serveres afkølet, kan sødmen have en negativ påvirkning på smagsoplevelsen. Derfor er det utroligt vigtigt, at når en portvin både er sød og har en høj alkoholprocent at den køles ned inden servering. Alternativet til dette er at få en smagsoplevelse hvor sødmen fylder hele smagsbilledet, og det ville være ærgerligt.

Det var oprindeligt i slutningen af 1600-tallet de engelske købmænd der startede med at tilføre den stærke alkohol til portvinen. Dette gjorde de fordi de ønskede at vinen skulle være en smule stærkere, men vigtigst af alt fordi de ønskede at stoppe fermenteringen så portvinen kunne holde dens høje kvalitet på turen fra Portugal til England.

Forskel i sødme

Sødmen kan skifte i forhold til om det er en vintage,  late bottled vintage, tawny, rosé, branco, eller ruby portvin. Vores oplevelse med sødmen er, at roséportvinen er den mest søde portvin. Der findes naturligvis forskellige roséportvine, men her hos Portvinsflasken er det roséportvinen som er sødest. Derefter er vores tawny portvine også forholdsvis søde i sin smag, dog mindre end roséportvinen. Endeligt er vores late bottled vintage portvine dem, hvor vi smager mindst sødme. Det er vigtigt at huske på, at sødmen ikke er et dårligt tegn. Derfor kan det sagtens være en fantastisk smagsoplevelse at nyde en roséportvin, såvel som en late bottled vintage.

For at afrunde dette indlæg, kan det konkluderes at portvinens sødme kommer fra processen, hvor vinmageren tilfører en stærk sprit til gæringsprocessen. Dette stopper gæringen og efterlader restsukker i vinen, som forbliver der, og giver portvinen sin karakteristiske sødme. Sødmen varierer alt efter hvilken stilart det er, men så længe portvinen er afkølet, bringer den glæde ved bordet.

Tak fordi du læste med.

Venlig hilsen

Mads, Portvinsflasken

Tilbage til blog

Vil du være en del af vores nyhedsbrev?

Vi skriver til dig, når vi har en nyhed, vi gerne vil dele med dig. Vi takker for din støtte og værdsætter enhver tilmelding til vores nyhedsbrev.