Portvinsdruer

Hvilke druer bruges til portvin?

Portvin fremstilles i verdens ældste vinregion, hvor traditionsrige druesorter og nye spændende sorter indgår i produktionen af den ældgamle portvin. I denne artikel vil vi udforske de forskellige druesorter, der bruges i produktionen af portvin.

De fem hoveddruer i Douro-dalen

Portvin produceres hovedsageligt ved hjælp af fem forskellige druesorter: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinto Cão. Disse druesorter bruges enten som enkeltvine eller i blandinger for at skabe de forskellige stilarter af portvin. Lad os se nærmere på hver druesort.

Læs mere omkring opbevaring af portvin her.

Billede af druer fra portvin

Touriga Nacional

Denne druesort er en af de mest beundrede druesorter i Douro-dalen og betragtes som Portugals nationale drue. Den har en dyb farve og intens smag og aroma med noter af sorte frugter og blomster. Den bruges ofte som hoveddruen i vintage portviner og i blandinger til Ruby og Late Bottled Vintage (LBV) portvine. Touriga Nacional druen giver portvinen en rig og fyldig karakter og en lang finish.

Touriga Franca

Touriga Franca druen er en af de mest plantede druesorter i Douro-dalen og er kendt for sin aroma af hindbær og blomster. Den bruges ofte i blandinger til både Vintage og Tawny portvine, men også som enkeltvin. Touriga Franca er en kraftfuld drue, der bidrager med struktur og kompleksitet til portvinene.

Tinta Roriz

Også kendt som Aragonês eller Tempranillo, Tinta Roriz er en druesort, der producerer vine med høj syre og tanniner. Druen har en karakteristisk smag af røde bær, blommer og krydderier og bruges ofte i blandinger til Tawny og Ruby portvine. Tinta Roriz er også en del af den spanske vinproduktion og bruges til at lave Rioja vine.

Tinta Barroca

Denne druesort producerer vine med høj alkohol og frugtsmag. Druen bidrager til portvinens blødhed og fyldighed og bruges ofte i blandinger til Tawny og Ruby portvine. Tinta Barroca er kendt for sin modstandsdygtighed over for tørke og sygdomme, hvilket gør den til en populær drue i Douro-dalen.

Tinto Cão

Druen er en mindre kendt druesort, men alligevel vigtig for produktionen af portvin. Druen har en høj syre og smag af røde bær og blomster. Den bruges ofte i blandinger til Vintage portvine for at tilføje kompleksitet og struktur.

Udover de fem fremhævede druesorter, findes der over 100 druesorter som bruges til fremstilling af portvin. Dette er dog de mest dominerende og kendte druesorter, som man bør kende fra portvin.

Læs mere omkring produktionen af portvin her.

Tilbage til blog

Vil du være en del af vores nyhedsbrev?

Vi skriver til dig, når vi har en nyhed, vi gerne vil dele med dig. Vi takker for din støtte og værdsætter enhver tilmelding til vores nyhedsbrev.